VÅRE LIV PÅ FACEBOOK

Husker du hvordan livet var før Facebook? Hvis du synes det er vanskelig så er du nok ikke den eneste. Det sosiale nettverket har faktisk passert to milliarder aktive brukere. Det er vanskelig å tenke hvordan livene våre var før Facebook, når vi tenker over hvor mye Facebook har endret oss, måten vi tenker på, måten vi handler på og måten vi lever livene våre på.

Image and video hosting by TinyPic

Facebook kan være et fantastisk kommunikasjonsmiddel. Det er lett å holde kontakten, og det er lett å holde dine nærmeste oppdatert i livet ditt. Men det er ingen tvil om at det finnes ulemper med å bruke mye tid på sosiale medier. Telenor foretok en undersøkelse som viser at 1 av 4 barn har opplevd mobbing på internett. Internettmobbing kan være vanskelig å få øye på, da de fysiske aspektene forsvinner, og utfrysing og stygge kommentarer som kan sendes ved hjelp av et klikk.

Facebook og algoritmene har – skal man tro ryktene – også påvirket hvordan vi stemmer. Et eksempel på dette er den kontroversielle president-kampanjen til Donald Trump på Facebook, hvor noen mener han vant fordi han og hans team utnyttet det store potensialet i sosiale medier. Kan alle de sporene vi legger igjen på nettet være med på å påvirke oss i en så stor avgjørelse? Er vi såpass lett å manipulere? Facebook har definitivt også endret politikken, og norske politikere har også tatt i bruk det kommunikasjonsvåpenet Facebook kan være.

Men man skal også være forsiktig hva man poster på Facebook, det fikk den norske politikeren Sylvi Listhaug erfare, med en post hun la ut tidligere i 2018, som til slutt endte med at hun måtte gå av som justisminister. Hadde dette skjedd om det ikke var postet på Facebook for at alle kunne se? Hvis ikke folket hadde brukt Facebook for å kunne uttrykke sin misnøye med justisministerens utsagn, hadde det blitt noen forandring?

Selv hvor fantastisk Facebook kan være i det daglige liv, hvor vi har messenger slik at vi kan snakke – gratis – med mennesker over hele verden så lenge vi er tilkoblet internett, det har endret hvordan vi leser nyheter, og vi er stadig mer oppdatert, så er det viktig å se på det totale bildet. Facebook vet mye om oss, og vi vet utrolig lite om Facebook. Kanskje det kan være lurt å logge av en gang i blant?

 

 

Kilder:

https://www.online.no/nettmobbing/bruk-hue-er-ditt-barn-en-mobber.jsp

https://nrkbeta.no/2017/02/04/dataene-som-snudde-verden-pa-hodet/

https://www.nrk.no/norge/listhaug-sletter-omstridt-facebook-innlegg-1.13961460

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s